Glutenvrij

Eet vrij van gluten maar niet glutenvrij: wat zijn de nadelen van glutenvrij eten?

de nadelen van glutenvrij eten

Ja, je leest het goed. Glutenvrij eten komt, naast de voordelen, ook met een aantal nadelen. Deze kan je echter beperken door vrij van gluten te eten en niet glutenvrij.

WAT BEDOEL IK MET ‘GLUTENVRIJ’ IN DEZE BLOGPOST?
Met de term ‘glutenvrij’ verwijs ik naar alle voedingsmiddelen in de supermarkt dit het label ‘glutenvrij’ gekregen hebben. Het gaat hier over bewerkte producten die een hele resem ingrediënten bevatten waarbij de glutenhoudende ingrediënten vervangen zijn door – niet noodzakelijk gezonde – alternatieven. Integendeel.

VRIJ VAN GLUTEN ETEN IS EIGENLIJK NIET ZO MOEILIJK
Vrij van gluten is heel eenvoudig. Je eet niets waar van nature geen gluten inzitten. Voorbeelden hiervan zijn bv. appels, peren, frambozen, wortels, bloemkool, enz… Je begrijpt het al. Echte voedingsmiddelen. De stelregel is hier eigenlijk: echte voeding heeft geen ingrediënten. Echt voedsel IS het ingrediënt.
Uiteraard hang je dan vast aan alles zelf gaan klaarmaken met die pure ingrediënten. Niet iedereen heeft hier echter tijd voor. Waar moet je dan op letten als je toch glutenvrije producten koopt?

DE NADELEN VAN GLUTENVRIJE PRODUCTEN
Zoals de titel ‘Wat zijn de nadelen van glutenvrij eten?’ al zegt, gaat deze blogpost niet over de voordelen en nadelen van een glutenvrij dieet maar enkel over de nadelen van een dieet dat vooral bestaat uit bewerkte ‘glutenvrije’ producten om je bestaande eetpatroon/producten te vervangen. Veel mensen met bijnieruitputting krijgen de raad ‘glutenvrij’ te eten en wanneer je dit niet evenwichtig doet, is de kans héél groot dat je je bijnieruitputting alleen maar erger maakt. Hier is mijn top 5 om op te letten.

Veel toegevoegde suikers als één van de nadelen van glutenvrij eten

1. Veel toevoegingen zonder voedingswaarde
De glutenhoudende ingrediënten moeten vervangen worden. Om dezelfde of een gelijkaardige smaak en/of structuur te bekomen, moeten er veel toevoegingen toegevoegd worden waaronder bijvoorbeeld zout en allerlei vormen van suiker. Deze toevoegingen bevatten vaak geen vezels en ze voegen ook niets toe aan voedingsstoffen of nutriënten.

2. Zetmeelrijke vervangers
Glutenhoudende melen worden vaak vervangen door zetmeelrijke varianten zoals maïsmeel, maïszetmeel, aardappelzetmeel, tapioca, enz. Zetmeel behoort tot de koolhydraten. Het is een relatief langzame koolhydraat die in het lichaam wordt omgezet in glucose (suiker). Er zitten echter weinig tot geen vezels in die de suiker helpen verwerken noch goede vetten of voldoende proteïne. Dit bovenop de suiker die vaak al toegevoegd wordt voor de smaak zoals hierboven beschreven.

Er komt dus een hele grote hoeveelheid suiker in je lichaam terecht. Je pancreas moet harder werken en niet al de suiker kan in je cellen opgenomen worden en ze worden als het ware “doof” voor het insulinehormoon. Hierdoor gaat je pancreas nog meer insuline aanmaken omdat hij denkt dat dit nodig is. We spreken dan van insulineresistentie. Dit is een voorloper van diabetes type 2.

Een verminderde reactie op insuline kan nog meer gevolgen hebben zoals hartproblemen, hoge cholesterol en hoge bloeddruk.

Geraffineerde en plantaardige Oliên vormen een nadeel in glutenvrij eten

3. Ongezonde vetten uit geraffineerde oliën
Vaak wordt er gebruik gemaakt van plantaardige oliën zoals zonnebloemolie en koolzaadolie. Beide zijn cholesterolverhogend en kunnen tot ontstekingen leiden. Ook maïsolie, saffloerolie, raapzaadolie en palmolie wil je liever vermijden.

chocolade met noten - noten veel calorieën

4. Kans op overdaad aan noten en bijhorende calorieën
Noten zijn van nature glutenvrij en worden vaak gebruikt in een glutenvrij dieet. Van noten toevoegen aan je ontbijt, tot vruchten-noten repen en notenmeel zoals amandelmeel. Noten bevatten veel calorieën. 28g noten bevat ongeveer 172 à 185 calorieën. Dit is gelijk aan 18 cashewnoten of 14 à 15 halve walnoten. Voor 1 ounce (28gram) amandelmeel mag je ongeveer 164 caloriën tellen. Als je dus 100 gram amandelmeel toevoegt aan je bananenbrood zit je al snel aan 585 calorieën. Nu eet je dat brood wellicht niet in één keer op maar als je veel noten eet op een dag, krijg je een ander beeld.
Bij paranoten moet je opletten dat je niet te veel selenium binnen krijgt.

Te veel rijst consumeren in glutenvrije producten is een nadeel vanwege het hoge arseen gehalte dat je opstapelt

5. Te veel rijst kan zorgen voor een te hoog gehalte aan arseen.
Rijst bevat het zware metaal arseen. Zowel biologische als gewone rijst blijken vervuild te zijn met arseen. Arseen. Het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) heeft arseen gecatologeerd als een kankerverwekkend. Langetermijn blootstelling kan leiden tot gastro-intestinale problemen, schade aan lever en nieren, bloedarmoede, perifere neuropathie, hyperpigmentatie en een aantal chronische aandoeningen.
Je kan je gehalte aan arseen zo laag mogelijk houden door je rijstconsumptie te beperken, rijst vooraf te weken en te spoelen (met flessenwater!), Basmatirijst te kiezen uit India, Pakistan of California of Sushirijst uit de US. (1)

Gratis e-boek PDF bijnieruitputting en burn-out

KORT DOOR DE BOCHT
Hierbij wil ik zeker vermelden dat deze lijst niet volledig is. Maar ik denk dat dit de bealngrijkste zijn en dat je zo al min of meer zicht krijgt op de vraag: Wat zijn de nadelen van glutenvrij eten?

Kort door de bocht kunnen we stellen dat je bij een glutenvrij dieet, vooral gebaseerd op ‘glutenvrije’ kant-en-klaar producten, de gluten gewoon vervangt door suiker. Je riskeert op termijn diabetes type 2 en voedingstekorten.

Mensen met bijnieruitputting hebben vaak al problemen met hun bloedsuikerspiegel, lekke darmen en candida. Hierover lees je meer in mijn gratis ebook: ‘7 Simpele gewoonten voor een leven met meer energie en vitaliteit na bijnieruitputting of burn-out‘.
Je hoeft geen ingenieur te zijn om te zien hoe kant-en-klare glutenvrije producten deze toestanden alleen maar verergeren.

Glutenvrij, lactosevrij en suikervrij koken - recepten kookboek

GLUTENVRIJ, SUIKERVRIJ EN LACTOSEVRIJ ETEN MAAR JE WEET NIET WAAR TE BEGINNEN?
Ik help je alvast op weg! Producten vinden om mee te koken die geen van drie bovengenoemde ingrediënten bevatten, is geen makkelijk klusje. Je zou de moed haast opgeven voor je wel en goed vertrokken bent. Daarom verzamelde ik mijn basisrecepten in het 100 Dagen Starterskookboek (ebook – PDF), inclusief lijsten met alternatieven, shoppinglijstjes én ideetjes voor variaties.
Alle recepten zijn vrij van tarwe (met vermelding van alternatieven om ze glutenvrij te maken), lactose en suikers, inclusief suikervervangers. Ook deze gebruik ik niet.
Je krijgt dus niet alleen heel wat overheerlijke recepten maar tegelijk ook een kijkje in mijn basisproducten. Het e-kookboek dat je heel wat zoekwerk en kopzorgen zal besparen!
Meer info vind je hier.

Bronnen:
(1) Arseen en rijst : wat u moet weten

Yvi - Stress en Polyvagaal Expert

Yvi Van ham is levensgenieter en stressexpert, gespecialiseerd in de biologie van (chronische) stress en de werking van het zenuwstelsel volgens de PolyVagaal Theorie. Yvi is oprichtster van "100 Dagen Suiker Tarwe en Lactose vrij" en "BurnOutAcademy" waar ze nieuwe inzichten aanreikt over de werking van het menselijk lichaam, de mind-body connection en de relatie tussen stress, trauma, voeding en chronische aandoeningen. Dit doet ze in via online cursussen, vormingsdagen, workshops, Biodanza en individuele sessies. Je bent van harte welkom!

More Posts - Website - Twitter - Facebook - LinkedIn - Pinterest

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *